2012! - Reisverslag uit Kyenjojo, Oeganda van Carolien Torenvliet - WaarBenJij.nu 2012! - Reisverslag uit Kyenjojo, Oeganda van Carolien Torenvliet - WaarBenJij.nu

2012!

Door: Carolien

Blijf op de hoogte en volg Carolien

02 Januari 2012 | Oeganda, Kyenjojo

Lieve allemaal,
Het is twee januari 2012 en ik ben in het jaar waarin ik weer terug naar Nederland ga, zo gek! Nog ongeveer 6.5 maand te gaan in Uganda en precies 4 maanden hier geweest. Alles voelt zo bekend en vertrouwd hier, dat het voelt dat ik hier al veel langer woon. Zeker Kampala, waar ik nu ben is echt een tweede thuis hier in Uganda. Dat betekend trouwens niet dat ik Nederland niet mis hoor! Een warme douche, bitterballen en onze jaarlijkse Liber-vakantie, dat mis ik allemaal wel. Maar gelukkig weet ik ook dat ik dat de rest van mijn leven nog kan doen en dat ik dus maar extra moet genieten van: het warme weer, chapati's en de ontzettend lieve mensen hier (Brits en Ugandees :)). Ik ben nu ongeveer op de helft van mijn vakantie en het is tot nu toe echt te gek geweest.

Na even terug geweest te zijn in Kaihura en de kindjes en mensen in het dorp weer te hebben gezien trokken we verder naar Murchinsonfalls. We vertrokken erg laat uit Kaihura dus moesten we in het donker naar Kampala reizen, waar we die nacht zouden verblijven. Wat een rit! We kregen een lift van Kaihura helemaal naar Kampala in de laadbak van een open truck. Daar lagen we dan, 7 uur lang op zakken met kippenvoer. Oncomfortabel en ijskoud, maar ook een ervaring om nooit meer te vergeten! In onze slaapzakjes naar de sterrenkijken, met Norah Jones op de achtergrond, hoe idyllisch wil je het hebben! Toen kwamen we ergens aan (geen idee precies waar) in de buitenwijken van Kampala en de truck laadde al het kippenvoer af en wij gingen op zoek naar een plek om te slapen. We hadden veel geluk, want na twee minuten lopen kwamen we bij een goedkoop, maar verder prima, hotel aan. In die straat was ook een nachtmarkt met allemaal eettentjes en dingetjes en omdat we nog geen avondeten hadden gehad, kwam dat perfect uit!
De volgende ochtend vertrokken we naar Masindi, een redelijk grote plaats, ongeveer een uur van Murchinson NP vandaan. Toen we daar aankwamen hebben we eerst onze safari geregeld voor de volgende dag. We hadden een goede deal geregeldm et 24 uur in het park, een busje met omhoog-zet-dak met chauffeur en ranger en accomodatie voor minder dan vijftig euro! Die nacht lekker geslapen en toen die middag het park in gegaan. We zouden die middag alleen de watervallen zien en de volgende ochtend heel vroeg dan de safari doen. De watervallen waren echt geweldig! Echt heel groot, indrukwekkend en enorm. Echt niet verwacht dat het zo enorm zou zijn en de zonsondergang was ook echt prachtig!
Toen de zon was ondergegaan verlieten we de watervallen voor een kort nachtje en de volgende ochtend zaten we om zes uur weer in ons busje voor de safari! Echt te gek! Heel veel giraffes, antilopen en buffels gezien in het eerste gedeelte. Het tweede deel van het park was meer beschut en totaal anders dan het eerste deel, wat meer steppe-achtig was. In dit deel zagen we heel veel olifanten en kwamen we heel dichtbij een familie met kleine olifantjes, zo schattig! Toen zei onze gids opeens dat we moesten opschieten en we wisten niet precies waarom, maar we raceden door het park en wat bleek? Hij was gebeld door een van zijn collega's dat er leeuwen waren gespot en YES! we waren nog op tijd! Hoe te gek, een mannetje en vrouwtje met twee kleintjes midden op het pad. Echt een droom die uitkwam om die te zien en ook boven onze verwachting, omdat de kans dat je leeuwen vind in Murchinson NP erg klein is. Na een tijdje naar dit gezinnetje staren waren de jonkies en het vrouwtje in de bosjes verdwenen, maar het mannetje bleef nog even lekker liggen. Toen het mannetje eindelijk ook op stond wachtte ons nog een verassing. De leeuw die wij de hele tijd zo sterk en krachtig vonden, had namelijk maar drie pootjes en strompelde daardoor de bosjes in. Een komisch effect, maar toch ook zo zielig, want het was blijkbaar het werk van een illegale jager geweest..
Na deze safari sliepen we weer een nachtje in Masindi en toen trokken we weer terug naar Kampala. De volgende dag zouden we namelijk naar Banda eiland, een van de Ssese-eilanden, reizen om onze kerstdagen daar te vieren! Op een wiebelig bootje voor 3 uur na een goede nacht stappen in Kampala is niet echt een aanrader, maargoed we hadden het overleeft en kwamen op ons eilandje aan. Haha en wat voor een eiland! Heel veel spinnen en mieren op het jungleachtige eiland. maar ook veel exotische vogels en een strandje en een volleybalnet (jippie!:D)! De accomodatie zelf was ook heel gek en gerund door een Duitser die alleen op het eiland leefden met twee honden. De dorm was nogal vies en bedolven met spinnen en mieren, maar ik had geluk, want ik sliep samen met Sam en Bex in een van de banda's. Een klein huisje op het strandm et uitzicht op het meer en helemaal spin en mier vrij (alleen helaas niet vleermuisvrij, haha!). Ook de gezamelijke eetruimte was gek. Een kasteel-achtige ruimte met heel veel kaarsenstandaard en een enorme houten, robuuste tafel waar we met z'n allen aan konden zitten. Kerstmis hier was dus echt een beleving! Ook deden we aan 'secret santa'. We moesten allemaal stockings (een hele grote sok) voor 1 persoon maken en die vullen met kadootjes. Ik moest een stocking voor Richie maken en hij was gelukkig heel blij met zijn groene haarextensions.. Liam had een enorme stocking voor mij gemaakt met een survivalkit en een enorme pot pinakaas erin! Verder hebben we lekker gezwommen en in de zon gelegen, wat wil je nog meer op eerste kerstdag?!

Na Kerstmis verlieten we het eiland en gingen we (alweer!) naar Kampala. Ik ben hier dus nu al een week en het is ondertussen 2012! Gek hoor om nieuwjaar niet met de vertrouwde liber-gang te vieren, maar hier was het ook te gek! Met z'n allen aftellen en met z'n allen het nieuwe jaar ingaan. Een groot feest met heel veel vuurwerk! TOt diep in de nacht gefeest en ook het Nederlandse en Engelse nieuwjaar natuurlijk goed gevierd. Gister hebben we dan ook niet veel gedaan..

De afgelopen maand is echt te gek geweest en ik kijk uit naar de volgende maand. Mount Elgon en Jinja staan op het programma en ook denken we erover met ons Murchinsongroepje (alleen dan Sophie ipv Bex, want die vertrok gister op vakantie met haar vriendin) naar Kenia te gaan. Dat moet eerst nog wel even overlegd en besproken worden, dus dat is nog niet zeker.
Nou, ik wens jullie allemaal natuurlijk een heel fijn 2012 en maak er wat moois van!
Heel veel liefs,
xxxxx carolien

• 02 Januari 2012 - 12:17

Menno:

Gelukkig nieuwjaar Carolien!
    Groeten en liefs van Menno

• 02 Januari 2012 - 21:00

Ineke:

Hoi Carolien, nog een paar van die verhalen en ik ga boeken...
    Jonge olifantjes, kleine leeuwtjes, doe je een beetje voorzichtig?
    Een mooi 2012 en veilige thuiskomst gewenst!

• 02 Januari 2012 - 21:55

Vera:

Hallo Carolien, een gelukkig 2012! Wat een bijzondere verhalen en mooie foto's. Wat een bijzondere belevenissen allemaal zeg! groetjes van Vera,Nico,Robbert en Sander

• 03 Januari 2012 - 12:50

Oma En Opa Hallo Car:

Wat leuk om te lezen dat je een fijne vakantie hebt daar en wat spannend allemaal. Nou wij hebben met zijn tweetjes ook gezellig gehad met de feestdagen. Dat lees je wel in de brief die ik nu aan het schijven ben.
    Nog een fijne tijd daar meid en vle lieve groeten Oma en Opa Doei xxx

• 05 Januari 2012 - 05:32

Adriaan:

Hoi Carolien,
    Dank je wel, en jij ook gelukkig nieuwjaar. Zo te lezen gaat dat helemaal lukken !
    Liefs Adriaan.

• 07 Januari 2012 - 16:44

Eefke:

Heerlijk om te lezen hoeveel plezier je nu maakt met elkaar na alle moeilijkheden van de eerste maanden! Dat 2012 maar zo door mag gaan voor jou. Maak je het niet te spannend voor je lieve ouders :)?
    En zo zit de oud&nieuw week met Liber er alweer op, dit jaar voor het eerst met een deelnemer minder...gelukkig hebben we met de hele groep geskyped met je, wat was dat leuk om je er zo toch nog even bij te hebben :)
    Veel liefs en goede reis in Kenia!