Jarig in Uganda! - Reisverslag uit Kyenjojo, Oeganda van Carolien Torenvliet - WaarBenJij.nu Jarig in Uganda! - Reisverslag uit Kyenjojo, Oeganda van Carolien Torenvliet - WaarBenJij.nu

Jarig in Uganda!

Door: carolien

Blijf op de hoogte en volg Carolien

04 April 2012 | Oeganda, Kyenjojo

Lieve allemaal,
De afgelopen weekjes zijn weer druk geweest en ook ben ik ondertussen 19! een verjaardag in Uganda is wel wat anders dan thuis, maar daar zal ik het later nog over hebben.

Allereerst wachtte me er een paar weekjes geleden een grote verassing te wachten. Ik deed de deur open van ons huis toen ik terugkwam van mijn les en toen lagen Sam en Liam (the kabaleboys van onze groep:)) opeens op de banken! Ik schrok me helemaal kapot, maar het was wel een leuke verassing! Ze hadden een weekje vrij gekregen van hun host en besloten ons spontaan op te komen zoeken. Na de week met Sam (andere sam;)) hadden we die week dus weer bezoek! Het was heel gezellig en we hebben die week (na school natuurlijk) alleen maar leuke dingen gedaan.

Dat weekend gingen we naar Kampala, om afscheid te nemen van Finn en Lucy. Ik en Elspeth gingen die vrijdag wat later, omdat we eerst nog een schoolfeest hadden! Dat was heel erg leuk zo met al onze leerlingen en het deed me erg aan onze vroegere schoolfeesten denken (god ik word oud!) Natuurlijk geen lichten en alles gewoon buiten en geen drankjes of snacks, maar muziek is in Uganda meer dan genoeg om een goed feest te hebben! Het was leuk om alle kinderen zo blij te zien en natuurlijk hebben we ook nog veel gedanst.
Toen gingen we op weg naar Kampala en het was al vrij laat, maar gelukkig kregen we de beste lift van ons leven! Een duitse mevrouw met haar Ugandese man bracht ons letterlijk van onze voordeur tot aan backpackers! Dat was dus geluk en we waren om negen uur in Backpackers en zijn toen uitgeweest. Eerst naar het casino en toen naar onze favoriete bar Iguanas, waar we nu zo vaak zijn geweest dat we pasjes hebben en gratis naar binnen mogen!
Op zaterdag gingen we in de ochtend naar Oweeno market, ik wilde nog wat lesgeefkleren, en daarna naar Finn en Lucy. We ontmoetten daar onze nieuwe rep. Ian en hij lijkt me heel aardig. Hij is 55 jaar oud en heeft geen gezin, dus wel anders dan de nog jonge Finn en Lucy, maar hij lijkt me toch wel tof. Hij heeft veel door Uganda en buurlanden gereisd en hij lijkt veel opgepikt te hebben op al die reizen. Hopelijk hebben we hem nu niet teveel meer nodig in deze laatste (3 :O!!!) maandjes, maar hij lijkt me een goeie rep als we hem wel nodig hebben.

De week na ons weekendje Kampala waren we eindelijk weer een weekje met zijn viertjes. Ondanks dat alle bezoekjes heel leuk waren, was het met z'n vieren ook wel weer lekker. We hebben veel gewoven en ik ben nu bezig met het in elkaar naaien van mijn tas. Bijna klaar dus! Ook het lesgeven ging goed die week en ik heb nu echt een goede band met de leraren en de kinderen. Adolf en Patrick onze co-leraren zijn grappig en de nieuwe wiskunde leraar, Monday, is ook heel aardig. Ook Eidreen, die ons altijd matooke en aardappels geeft en p1 lesgeeft is altijd aardig net als Hanifa van p6. Bonnie, de p7 leraar is al wat ouder en leest altijd de krant in plaats van les te geven. Desalniettemin kunnen elspeth en ik het erg goed met hem vinden. Hij is een soort van Ugandese opa voor ons :). Ik weet niet of ik al over Allosius had verteld, maar hij is nieuw hier dit jaar en geeft les aan p6 en p7. Hij is een beedje vreemd maar ook echt hilarisch. Edward de directeur, loopt altijd in trainingspak rond, want de school doet volgende week mee aan een grote atletiekwedstrijd en ze zijn nu bezig met de trainingen.
Maargoed, de kinderen leer ik dus ook steeds beter kennen. De klassenhoofden Sharon en John, zijn allebei slim en heel vriendelijk en ook Joy mag ik graag. Een heel verlegen meisje die in het boardinggedeelte van villa maria woont. Ze doet altijd heel erg haar best, maar ze is niet echt een einstein helaas.. De esthers in mijn klas zijn dat wel. Meestal zijn het de boarders die de slimsten zijn vanwege de extra avondlessen die zij krijgen, maar esther en esther zijn dat niet en toch superslim! Ze zitten op de eerste rij met Immaculate en Mulibonde. Met hen kan ik echt lachen, ze zijn hilarisch! Mulibonde is er heilig van overtuigd dat Obama 'mijn' president is en zegt elke les weer dat ik hem niet ontrouw mag zijn. Immaculate zingt altijd het hardste mee met de liedjes, en is helaas niet erg musikaal, maarja wel heel komisch :). Achterin de klas zitten 3 grote jongens; james, solomon en richard. Nogal sloom en ik denk ongeveer zo oud als ik, maar ze doen wonderbaarlijk genoeg altijd hun werk. Ik weet dat ik het niet mag zeggen, maar mijn favoriete leerling is baby sam. Hij is superklein en superschattig en steekt altijd zijn arm in de lucht en gaat: uh uh, me madam me me, sam sam sam! :P superleuk en altijd blij en vrolijk. Ook degene met de lange naam: twiine omugusa togume, en Kato zijn fijne leerlingen. Ze doen altijd hun werk en willen alles over nederland en mijn leven daar weten. Alle kinderen waren erg verbaasd te horen dat mijn ouders geen 'petname' (een soort koosnaampje, mijne is Atwooki) hadden.Tot zover mijn klas, die nu trouwens ook uitgebreid tot 96 kinderen is.

In dat weekend kwam Jessie op bezoek en op vrijdag hadden we een diner met Eilis, Jessie, ons 4, patrick, adolf en patrick van Phoebe's school. Een vol huis dus, maar supergezellig. We hebben scrabble gespeeld waarbij ik Nederlands mocht gebruiken, de ugandesen Lutooro, Elspeth en Rhona schotse slang en Eilis Iers. Phoebe mocht frans gebruiken omdat we immers allemaal engels mochten gebruiken.
Die zaterdag gingen we naar het kratermeer Kyaninga en gewoon een dagje naar Fort Portal. Het was heel relaxed en leuk.

Die week erna was het de week van mijn verjaardag en eigenlijk was het zo'n beetje de hele week mijn verjaardag, want woensdag had ik al een verjaardagsdiner, omdat Phoebe de volgende ochtend al naar Entebbe zou reizen om haar ouders op te halen. Rhona en Elspeth hadden een heerlijke steak gemaakt met aardappelpurree en alles erop en eraan! Echt heerlijk! En de volgende ochtend had Phoebe mij ook nog een ontbijtje en een kaart gegeven, erg lief. Vrijdag was het dan echt mijn verjaardag en opnieuw een ontbijtje en kaartjes van Rhona en Elspeth. Ook mag ik op kosten van mijn drie geweldige partners een jurk laten maken in de craftshop in Kaihura. Echt een superleuk kado, ik ben er heel blij mee! Die ochtend heb ik nog gewoon lesgegeven, en een speciale verjaardagsles met hen gedaan. We deden tekenen, muziek en gym in 1 les, wat een feest ;) Eerst hebben we van die flapdingetjes gemaakt (fortunetellers?) en toen veel gezongen en naar buiten gegaan voor wat spelletjes. Ook had ik voor deze ene keer snoepjes voor de hele klas gekocht en ze waren helemaal door het dolle heen! Fijn om te zien, echt leuk. Na het lesgeven reisden we naar Kampala, want de hele groep zou komen om mijn verjaardag te vieren. Helaas duurde onze reis 7 uur in een cementtruck en toen we in Backpackers aankwamen werd ik ziek en moest ik in mijn bedje blijven en kon ik niet mee uit. Een minder gedeelte van mijn verjaardag dus, maar gelukkig was het zaterdag allemaal over en hebben we het nog goed gevierd. Ugepino (ugandees en phillepino) Richard, die we een paar maanden geleden hadden ontmoet en ondertussen echt een vriend is geworden, had champagne gekocht en ook kregen we nog gratis sushi in zijn sushibar (om 8 uur smorgens...) dus dat was allemaal wel heel bijzonder en leuk en ik had natuurlijk niet verwacht dat ik op mijn verjaardag in Afrika zoiets zou krijgen!

Zondag ging ik alleen naar huis, want Rhona's en Elspeths' moeders kwamen dus die gingen hen ophalen in entebbe. Gisteren kwamen ze allemaal aan in Kaihura en heb ik ze ook ontmoet. Ze zijn allebij heel aardig en hun komst maakt me heeeeeeel erg veel zin hebben in de komst van mijn ouders en broer. Nog maar drie weekjes, ik kan echt niet wachten! De ouders van Rhona elspeth en phoebe blijven nog anderhalve week. In de tussentijd ga ik voor pasen naar Masaka (naar hannah en cloe) en dan daarna ben ik nog een weekje alleen, maar het is eigenlijk wel leuk zo!

Nou dat was het wel weer,
veel liefs,
xxxxxxxx
carolien

• 04 April 2012 - 13:33

Marlaaaaainibaaaaine:

Superleuk verslag!! :D Erg gaaf om te lezen over alle kindjes in je klas en je bijzondere verjaardag:) Ik weet niet of je nog tijd gaat hebben voor een nieuwe blog voordag je gezin langskomt, dus ik wens je alvast heel veel plezier met ze!
    En t was super om even te skypen :)
    Xx.

• 04 April 2012 - 15:31

Sander:

wat super leuk om weer te lezen.. Heerlijk achterover in mijn stoel:) Een verjaardag vieren in een ver land is inderdaad heel bijzonder zeker daar!
    en 96 kinderen pfff ik mag dan niet klagen met 32 :O
    veel plezier de laatste (gaat heel hard) 3 maandjes!!

• 04 April 2012 - 21:31

Aline:

Ha Carolien,
    Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Geinig om te lezen hoe je buitenlandse party verliep. En een mooie schets van al die bijzondere kinderen uit je enorme klas. Ik blijf genieten van je reisverslag! Gek idee dat je buitenland jaar al weer zo gauw om is hè. Van Marleen hoor ik al wel dat ze nog niet zo´n zin heeft om terug te komen. Hoe is dat met jou?
    Heel veel plezier met je ouders en broer. Super leuk dat ze je komen opzoeken. Had je al gehoord dat we een gezellig avondje met je ouders hebben gehad om gezamenlijk ons verdriet over onze zo gemiste dochters weg te drinken :)
    Fijne tijd nog en tot een volgend blog.
    Aline

• 04 April 2012 - 22:03

Peter:

Gefeliciteerd, nu ben je even net zo oud als Koning Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV (in Fort Portal) Hij viert op de 17e april Koningsdag las ik net op wiki :-)

• 05 April 2012 - 07:25

Ineke:

weer jaloersmakend spannend wat je allemaal mee maakt! Nog gefeliciteerd met je verjaardag en ik wens je in het komende jaar een goed begin met je studie toe ('t blijft m'n vak he!)

• 05 April 2012 - 11:18

Bassie:

Wow, echt weer vette dingen! De volgende keer sta ik er waarschijnlijk ook in, we gaan zulke vette dingen doen!! Echt super dat je het zo leuk hebt! Tot over 21 daagjes (dus precies 3 weken!!!!) xxxx Bas

• 07 April 2012 - 09:45

Opa En Oma :

Ondanks dat je daar af en toe hard moet werken, heb je daar een leuke tijd. Je reist heel wat af en jeontmoet daar hele leuke mensen. Zelfs jou vrienden hier zijn jaloers op jou. Ach dat laatste zal wel mee vallen. We kopen dat je een hele fijne tijd hebt met jouw ouders. Nou kanjer veel liefs van Opa en Oma

• 15 April 2012 - 23:23

Adriaan:

Hoi Carolien,
    Dat klinkt weer goed allemaal. Behalve ziek op je verjaardag dan. Gelukkig dat je zaterdag daarna nog feest kon vieren! Je lijkt al helemaal thuis in Uganda. Je bent al zo lang weg uit Nederland, maar het jaar gaat ook snel voorbij tegelijkertijd vind je niet?
    Spannend dat je ouders en Bas straks komen! Veel plezier !
    Liefs, Adriaan