Vakantie is in zicht! - Reisverslag uit Kyenjojo, Oeganda van Carolien Torenvliet - WaarBenJij.nu Vakantie is in zicht! - Reisverslag uit Kyenjojo, Oeganda van Carolien Torenvliet - WaarBenJij.nu

Vakantie is in zicht!

Door: Carolien

Blijf op de hoogte en volg Carolien

24 November 2011 | Oeganda, Kyenjojo

Bijna December en het is bloedheet en de zon schijnt. Kerstberichtjes schrijven met dit weer is echt heel gek! Ik he book totaal geen sinterklaas of kerstgevoel, maar misschien komt dat nog!
Op dit moment ben ik een wiskunde/rekenen examen aan het supervisen. Ze waren wel nerveus, maar ze gaan het vast goed doen. In de middag hebben ze Engels, dus dan kunnen we zien of ze iets hebben opgestoken van onze engels lessen! Ik en Elspeth moeten de Engels en wiskunde examens nakijken deze week. Dat zijn totaal 480 examens!! Gelukkig hebben we voor de rest niet veel te doen in de ochtenden dus we kunnen die tijd gebruiken voor ons nakijkwerk. Dit is trouwens alweer onze laatste week school voor de grote vakantie (van twee maanden!). Vrijdag middag vertrekken we namelijk al naar Rwanda. We moeten namelijk elke drie maanden het land uit, omdat onze jaar visa’s verkeerd waren ingevuld. Een nogal dure grap, want het kost ons zo’n $150 per keer! Maargoed, kunnen we wel mooi wat van Rwanda zien. Ik wilde sowieso al graag de memorials van de genocide zien dus het is verder niet zo’n probleem.
Na Rwanda gaan we terug naar Uganda en beginnen we onze vakantie in de Kabale regio. Ik wil in de tijd dat we daar zijn graag mijn oude project even bezoeken, om te kijken hoe alles daar gaat. Ook gaan we naar Lake Bunyoni. Tegen Kerstmis vertrekken we naar de Ssese eilanden en met nieuw jaar zijn we in Kampala. Na Kampala reizen we naar Jinja en dan ga ik (waarschijnlijk met Elspeth en misschien Phoebe) even naar huis. Ik wil graag de kindjes in het weeshuis even zien en ook gewoon om even een break van al het gereis te hebben. Daarna ontmoeten we de groep weer in de Fort Portal regio voor de laatste anderhalve week van onze vakantie. Echt hele vaste plannen wat we allemaal gaan doen en willen zien hebben we nog niet, maar het wordt vast geweldig!
Hier gaat verder alles goed. Ik ben veel in het weeshuis geweest in de afgelopen weken. Er is een nieuw babietje Anya van een paar weken oud. Haar moeder overleed bij de geboorte en haar vader een paar maanden ervoor.. Ze groeit als kool en is ontzettend lief. Ook heb ik veel tijd doorgebracht met Precious. Precious is zes en een halve maand oud en heeft Tuberculose en HIV. Laatst had ik haar haar melk gegeven en spuugde ze alles weer over me uit. Dat is het grootste probleem met haar nu, want ze is ontzettend mager. Ik schrok heel erg toen ik haar verkleedde, haar buikje is helemaal opgezwollen en haar vel hangt gewoon om haar veels te kleine lichaampje heen. Echt wel heel heftig om te zien, maar ook mooi dat we voor haar kunnen zorgen en haar kunnen vertroetelen. Ze houdt er namelijk ontzettend van om vastgehouden te worden, dus gelukkig kunnen we daarmee helpen.
Met alle andere kindjes gaat het gelukkig goed. Helaas zijn Erin en Joshua (Erin is 3, Joshua 1.5) vorige week vertrokken. Al is het voor hen heel goed, ze zijn namelijk geadopteerd. Beiden zijn vertrokken naar Amerika. Wat gek moet dat voor hen zijn zeg! Gelukkig leken de papa’s en mama’s van beiden erg lief en ik hoop dat het hen goed zal vergaan daar in de States. Ook met Sarah, een meisje van tien waar ik altijd veel mee praat gaat het goed. Ze wilt later juf worden en twee dochtertjes krijgen. Een van hen zal Carol heten zei ze, agh zo lief! Sarah zit in P2 van Hope Academy en is behoorlijk slim. Ze leert me venatula en is ook al zeer creatief bezig geweest met mijn camera haha! Ik en Elspeth hebben besloten dat zij en Sam (een vrolijke jongen van tien en ook in p2) later gaan trouwen.

Hierop school gaat ook alles goed. Vorige week kwam Nick Rowland, onze desk officer van Project Trust langs en heeft in een van mijn lessen gezeten. Wel een beetje beschamend want het was zoals gewoonlijk een totale chaos en we deden de Macarena. Gelukkig vond hij toch dat ik het allemaal goed onder controle had en dat ik een positieve aanpak had :). Het was heel leuk toen Nick kwam. Bij het avondeten kwam Eilis ook over en we hebben tot laat gekletst. Ook heb ik nog een individueel gesprekje met hem gehad en hij was erg aardig over alles wat er was gebeurd in de afgelopen maanden en vooral ook heel begripvol. Bovendien had hij twee enorme repen chocola meegenomen!
In de weekenden zijn we thuis gebleven en hebben we de omgeving verkend. Op een van de wandelingen hebben ik en Phoebe zo’n 15 kolobus aapjes gespot! Echt heel leuk en bijzonder om ze zo door de bomen te zien slingeren en ontzettend grappig als ze uit de boom vallen! Ook hebben we met z’n vieren een heuvel beklommen en we wilden een picknick op de top houden, maar na tien minuten brak er een enorme regenbui los, dus dat was een beetje in het water gevallen, maar ach!
Die avond hebben we bij Eilis thuis gegeten, en het was heerlijk. Niet alleen smaakte de haan erg goed, nu hebben we eindelijk rust in de morgen omdat hij niet elke ochtend meer kraait onder ons raam. Haha nog nooit zo tevreden geweest na een maaltijd!

Beide zondagen zijn we naar de kerk geweest. De kerk waar wij heengaan is een onderdeel van Bringing Hope en dus de plaats waar alle leraren van Hope Academy en alle kindjes van het weeshuis ook heengaan. Heel erg leuk, want de kleintjes uit het weeshuis zingen mee in het kerkkoor. Het zingen is sowieso geweldig en helemaal op zijn Ugandees met veel gedans, geklap en enthousiasme. De preken zijn meestal nogal saai, want de priester schreeuwd zo hard in Rutooro dat we de Engelse vertaler niet kunnen verstaan. Ondanks dat vind ik het toch heel leuk om naar de kerk te gaan en je kunt merken dat het erg wordt gewaardeerd.

Nou ik wens jullie allemaal alvast een fijne Sinterklaas! Mijn volgende blog wordt waarschijnlijk in Kabale geschreven, maar ivm vakantiewerkzaamheden is deze misschien wat vertraagd haha!
Veel liefs,
Xxxxx
Carolien

• 24 November 2011 - 10:08

Bas:

Klinkt geweldig, ben blij dat het zo goed gaat!

• 25 November 2011 - 05:43

Marleen:

Wat Bas zegt, klinkt geweldig! Raar met je visa, en een dure grap, maar geeft je wel goede reismogelijkheden :) En ook heel goed om te horen dat je echt lekker aan het werk bent nu, druk met alles en iedereen, en echt een band met de kindjes. Veel plezier op reis!
    Xx.

• 26 November 2011 - 18:39

Menno De Haan:

Dag Carolien,
    Fijn weer van je te horen. Het lijkt me leuk dat je behalve Uganda ook wat van de buurlanden ziet.
    Maar wat is dat venatula dat Sarah je leert?
    Hartelijke groeten, Menno

• 27 November 2011 - 16:30

Eefke:

Wat een indrukwekkend verhaal weer, Carolien, wat maak je toch veel bijzondere dingen mee. We zijn hier thuis heel blij voor je, dat je je draai gevonden hebt en zoveel kunt betekenen voor de kinderen. Fijne vakantie, je hebt het verdiend!

• 28 November 2011 - 21:46

Aline:

Ha Carolien
    Heel leuk om weer je uitgebreide verslag te lezen. Het geeft een mooi beeld van je leven daar. Wat heerlijk dat je nu zo je draai hebt gevonden en ook een leuke groep mensen om je heen hebt. Klinkt heel gezellig wat jullie doen. Ik heb wel bewondering voor je, zoals je daar voor mega grote klassen staat, de kinderen wat bij moet proberen te brengen, bijna zonder middelen, en zelfs examens afneemt etc. Petje af!! :)
    En ook de weeshuis verhalen met die zieke kindertjes en de kinderen die naar nieuwe ouders gaan, vond ik heel ontroerend. Ik kan me voorstellen dat je je al snel aan de kinderen hecht en dat afscheid nemen dan ook weer lastig is. Een indrukwekkende ervaring! Maar nu even pauze en aan jezelf denken.
    Geniet lekker van je vakantie. Wat een super manier om zo veel te gaan zien. We horen natuurlijk graag hoe dat gaat bevallen en wat je allemaal gaat zien. Fijne tijd en hartelijke groet
    Aline

• 01 December 2011 - 22:42

Adriaan:

Hoi Carolien
    Wat maak je toch veel mee daar !
    Ook heftige dingen zeg !
    Maar wat fijn dat het zo goed met je gaat !
    Fijne vakantie,
    Groetjes Adriaan.

• 09 December 2011 - 20:56

Ludy Foppe:

wil je een heel fijne vakantie toewensen. Bedankt voor je lieve briefje. Je begint echt super enthousiast te worden over Uganda. We zijn benieuwd hoe het is Kerstmis te vieren in Afrika. Kijken uit naar je volgende verslag. Leuk om je op deze manier een beetje te volgen. Hartelijke groeten van Ludy en Han Foppe